Cukroví bez vajec a 100% másla

17. listopadu 2017 v 22:04 |  Recepty
Vánoce se blíží, honička za nákupy vzrostla, k ní také sledování cen za vejce a máslo. Pak útoky na hypermarkety a supermarkety. Spousta lidí si vánoční cukroví bez vajec a másla nedokáže představit. V dnešní době shonu se zapomíná na naše předky. Naše babičky a jejich babičky dokázaly udělat cukroví i bez vajec a 100% másla, které jsou chuťově výborné a křehké. Prozradím vám tři základní suroviny, a když si k nim dle své fantazie přidáte další, tak si na vánoce můžete upéct různé druhy cukroví. Věřte, nikdo nepozná, že v nich nejsou vejce a máslo.

Suroviny na Cukroví bez vajec a másla:

300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
200 g tuku (sádla nebo rostlinného tuku)

Když tyto suroviny smícháme a přidáme citronovou kůru, těsto vyválíme, vykrojíme kolečka nebo tvary které chceme, upečeme do zlatova, vychladíme a nakonec slepíme marmeládou, máme linecké.

Když chceme např. jiné těsto, tak do základních surovin přidáme:

Kokosové: 2 - 3 polévkové lžíce koksu
Kakaové: 1 - 2 polévkové lžíce kakaa, 1 kávová lžička skořice
Ořechové: 2 - 3 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů, citronová kůra z jednoho citronu


Cukroví je výborné ze sádla, i z rostlinného tuku, ale také když tyto dvě suroviny spojíme. Když do mouky a cukru dáme 100 g sádla a 100 g rostlinného tuku.

Vždy jsem pekla cukroví nejdříve dva týdny před vánoci. Teď jsem napekla už čtyři druhy cukroví z těsta, které jsem vám napsala a musím je upéct znovu. I když nebylo odležené, jen se po něm zaprášilo.


Dobré mlsání





 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama