Září 2017

Zeleninovo-mléčna polévka s pohankou

30. září 2017 v 21:53 Recepty
Ne každý má rád polévky. Ale přesto je mnoho lidí, kteří si oběd bez ní nedokážou představit. Dokonce ji můžeme konzumovat nejen na oběd, ale i na večeři. Prostě kdykoliv na ní dostanete chuť. Připravila jsem si pro vás zeleninovo-mléčnou polévku s pohankou.

Suroviny na Zeleninovo-mléčnou polévku:

4 - 5 brambor
1 mrkev
1 malou petržel
plátek celeru
3-4 lžíce pohanky
sůl
pepř
1 l mléka
olej nebo máslo na jíšku + hladkou mouku ( 2 lžíce )

Zeleninu očistíme, brambory nakrájíme na větší dílky, větší brambory na 6 dílku a menší na 4 dílky. Mrkev a petržel nakrájíme na kolečka, celer na malé kostičky, vložíme do hrnce, přelijeme vodou, aby zelenina byla ponořená, osolíme, opepříme a dáme vařit. Když je brambor napůl uvařen, přidáme pohanku a vaříme do změknutí brambor. Pak přilijeme mléko a to tolik, jak hustou chceme mít polévku. V kastrolku si připravíme jíšku - 2 lžíce oleje, hladkou mouku, ale pozor ať se vám nepřipálí nebo neztmavne. Měla by být světlá, pak ji pomalu přidáme do polévky. Ale opravdu pomalu, ať se neopaříte a musíte polévku stále míchat, když přidáváte jíšku. Jak ji zamícháte, na mírném ohni ji chvíli povařte a hotovo. Můžete do ní nakonec dát nakrájenou pažitku, libeček nebo zelenou petrželku.


Dobrou chuť

Za 5 minut u Tesca

28. září 2017 v 21:53 Ze života
Nedávno jsme byli v mediích svědkem, jak mladé holky si natáčeli svou nebezpečnou cestu v automobilu a to vše vysílali online. Jejich cesta nemohla skončit jinak, než jak skončila. Havárií s následkem smrti.


Dnes při mé důležité cestě z bodu A do bodu B, jsem se opravdu vytočila na ty nejvyšší obrátky. Udělala jsme si zastávku na benzinové pumpě u Olomouce před sjezdem na Brno. Jakmile jsem si ulevila v místě, kde i císař pán chodil sám, nastartovala jsem a vyjela směr Brno. Než jsem sjela z benziny, mladá slečna v bílé Audině, s mobilem u ucha, aniž by se přesvědčila zdá může vyjet z místa, kde stála, málem do mne vrazila. To byla první kapka. Já jen řekla mladá pipina a pokračovala jsem dál. Přítel, který seděl na sedadle spolujezdce, byl o hodně ostřejší. Sjela jsem na Brno a o několik kilometrů dál, mne předjíždí bílé Audi s mladou slečnou s mobilem u ucha a bez blinkru se zařadí přede mne. Já bílé Audi za chvílí předjela, jelikož řidička se věnovala více hovoru přes mobil a brzdila mne. Za nedlouho mne opět předjelo bílé Audi a řidička opět držela levou rukou mobil u ucha. Jela jsem chvíli za ní a říkám příteli: " To se mi snad zdá! Vzadu sedí děcko!" Přítel na to: " To se di zdá, nikdo tam nesedí." Já na to: " Tak se dívej, teď ji předjedu a pojedu chvíli vedle ní." A to dítě, tam opravdu sedělo. Paní řidička stále telefonovala. Nebyla to slečna, ale zřejmě mladá mamina, která nejen ohrožovala svůj život, ale život svého dítěte a přitom i ostatní účastníky silničního provozu. Bíle Audi s bezohlednou řidičkou jsem předjela naposledy před Brnem. Spočitejte si sami kolik je to km od Olomouce do Brna. Tak dlouho řidička se bavila přes mobil a vzadu ji sedělo dítě.


Díky takovým řidičům se stávají zbytečné nehody. Takový řidič nemá na cestě vůbec co dělat. Když se chce vybavovat za jízdy přes mobil, tak si má pořídit hansfree. A jestli na něj nemá, tak je to smutné, protože oproti Audině je to jen halířová položka.


Nemám ráda bezohledné řidiče.


Jáhly se zeleninou

26. září 2017 v 23:00 Recepty
Do komentáře jednoho receptu mi napsal jeden človíček, že je vegetarián. Už jsem se zmínila, že proti těmto lidem nic nemám. Vždyť i já mám ráda zeleninu a tak jsem pro takové lidičky připravila zeleninové jídlo s jáhly. Někdo by mohl říci, že není papoušek, aby jedl proso. Ale když ho umíte připravit, tak budete mít boule za ušima.


Suroviny pro Jáhly se zeleninou:

3 větší mrkve
1 až 2 cm plátek celeru
1 cibule
½ kg růžičkové kapusty
1-2 lžíce oleje
sůl
pepř
1 hrnek jáhel
/ tohle množství je pro 3-4 osoby /

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji. Až nám cibulka zesklovatí, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, na kostičky celer a osmahneme zároveň s cibulkou, osolíme a opepříme. Asi tak za 2-3 minuty přidáme očištěnou kapustu a také chvíli vše osmahneme.


Jáhly musíme spařit vařící vodou. Kdybychom tak neučinili, byli by jáhly hořké. Jakmile máme jáhly spařené, přidáme je k zelenině a opět vše osmahneme.



Nakonec přidáme hrneček a půl vody, zamícháme, snížíme teplotu, aby nám to moc nevřelo, a pod pokličkou mírně dusíme. Vody nesmíte dát málo, jáhly by se neuvařili, a když dáte moc, tak budou rozvařená. Občas promícháme.


Hotovo.


Podáváme samostatně nebo jako přílohu k masu.


Dobrou chuť





Motivace

24. září 2017 v 13:40 Téma týdne
Motivace je vlastnost, která nás doprovází celým naším životem.
Ač chceme nebo ne, tak se stále motivujeme.
Dalo by se říct, že i díky motivace jsme tím, čím jsme.
Hodně záleží na tom, jakou motivací si vybereme.
I ty máš tu svou motivaci, tak se ji drž!

Kila dolů bez násilného zatížení organismu

23. září 2017 v 15:36 Recepty
Abychom mohli žít, musíme přijímat potravu. Kdo z nás nemá rád jídlo? Ještě jsem nepotkala člověka, který by řekl" já ne! ". Každý z nás má rád něco jiného. Dokonce jsem se začala setkávat s lidmi, kteří ze svého jídelníčku vyřadili maso a vše živočišného původu. Je to jejich rozhodnutí, a jelikož jsem dost tolerantní osoba a neodsuzuji lidi dle jejich rozhodnutí a jejich názoru, tyto lidi toleruji. Člověk jako tvor na této planetě byl stvořen jako všežravec. To znamená, že jeho tělo dokáže strávit maso, zeleninu a ovoce. Lidské tělo si z této bohaté stravy vezme to, co potřebuje, některé látky si dokáže upravit tak, aby tělu dodalo to nejvíc potřebné k životu. Lidské tělo je tak složité, že ani lékařští vědci nemohou na 100% říci, že mu rozumí a ví o něm vše. Neví a vědět nebudou. Lidské tělo jim připraví vždy něco, s čím nikdy počítat nebudou.

Jídlo patří a je na prvním místě v žebříčku našeho života, těsně před sexem - rozmnožováním. Máme čím dál víc rozmanitější potravu, dokážeme i jejich chuť vylepšovat. Zároveň se nám při ní vylepšuje postava. Čím více potravy, tím více si tělo ukládá zásoby. Těch, kteří se přejídají, přibývá. Ano, někdy je těžko odolat dobrému jídlu. Ale měli bychom mít na paměti, že bychom měli jíst střídmě a nepřejídat se. Raději jíst častěji po troškách, než jíst pomalu do prasknutí. Tělu přejídání neprospívá a hladovění také ne.

Spousta lidí si po určité době všimne, že má nějaké to kilo navíc, oblečení mu už nesedne a pomalu zjišťuje, že se tak moc dobře necítí. Začínají nad sebou přemýšlet a potom sáhnou na diety. Zde narazí, protože diet je několik druhů. Začínají se radit se svými známými a zkoušejí jednu dietu za druhou. Pijí různé čisticí čaje, polykají různé dietní doplňky stravy v tabletách anebo hladoví. Jenže zapomínají, že to tělu nesvědčí a ničí si jej. Nebo to spíše nechtějí slyšet a ani vědět. Mají jen jeden směr, shodit nadbytečná kila za každou cenu. Jen aby byla už pryč. Nikdo si přitom neuvědomí, že ty nadbytečná kila nenabral během pár hodin, ale že jej nabíral nějakou dobu. Na tohle by se měl každý zaměřit.
Já osobně nejsem příznivcem diet, ale bohužel i já jsem potřebovala za mého mládí snížit váhu. A to z důvodu sportu. Můj trenér mi jednoho dne přinesl na papíře rozpis, kdy, v kolik a co mám jíst. Samozřejmě, že jsem brblala pod nosem, protože poslouchat ho při tréninku a ještě při jídle mi bylo proti srsti. Nelituji toho, poslechla jsem a to málo co jsem nemohla vypotit tak, aby svalovina zůstala, při tom rozpisu se mi to podařilo. O svalstvo jsem nepřišla, výkon byl dle mých i trenérových představ a přitom jsem shodila.

Prohrabala jsem spoustu složek, prolezla krabice, až se mi nakonec podařilo najít, co jsem hodně dávno dostala od trenéra. Pokusila jsem se vám to přepsat a dát do tabulky. Je to 14 denní kůra, která neuškodí tělu a výsledek bude znát.


Za 14 dnů 7,5 - 10kg, aniž byste svému tělu ublížili.


Den -.... 7:00 hod.......10:00 hod...... 13:00 hod....... 16:00 hod......... 19:00 hod

1 -.... ¼ l mléka.......¼ l mléka......¼ l mléka ..........¼ l mléka .........¼ l mléka
2 -... pribináček ...15dkg tvaroh....15dkg vař.h.masa ...15dkg zelenina... 2vejce+čaj
3 -... 10d ovoce..... 10d zelenina...... 10d salámu ......¼ l mléka .........15d vař.hov.masa
4 -... pribináček...... ¼ l mléka........ 10d zelenina ....10d zelenina...... 15d salám+čaj
5 - 2vejce+10d zele.. 10d ovoce........ 10d tvaroh .......10d ovoce .........10d zele.+kefír
6 -.... 10d šunky...... 10d ovoce........ 10d tvaroh .....10d vař.hov.masa ...¼ l kefíru
7 -.... 2 vejce .........10d ovoce ........10d tvaroh..... 10d vař.hov.masa.... ¼ l mléka
8 - ...20d ovoce....... 20d ovoce........ 20d ovoce...... 20d zelenina........ 20d ovoce
9 -... ¼ l mléka....... ¼ l mléko......... ¼ l mléko...... ¼ l mléko............ ¼ l mléko
10 -. pribináček...... 15d tvaroh.... 15d vař.hov.masa.. 15d zelenina ........2vejce+čaj
11 -.. 10d ovoce..... 10d zelenina...... 10d salámu...... ¼ l mléka........... 15d vař.hov.masa
12 -. pribináček....... ¼ l mléka........ 10d zelenina.... 10d zelenina.........15d salámu+čaj
13 - 2vejce+10d zelenina.. 10d ovoce.... 10d tvaroh...... 10d ovoce ..........10d zelenina+kefír
14 - JÍME VŠE, ALE STŘÍDMĚ !!!

Poznámky:
- malé "d" znamená "dkg"
- vejce jsou vařená
- vař.hov.masa znamená vařeného hovězího masa

Jídlo může být lék, ale také i jed.





Domácí bílý chléb

22. září 2017 v 16:05 Recepty
Už jsem se zmiňovala, že nekupuji chléb. Rohlíky koupím jen občas. Jsem z nich ale zklamaná, protože většinou jsou gumové. V tu chvíli si vzpomenu na rohlíky z naší doby. Kdy byly křupavé, voněly na dálku a takové byly i odpoledne, nejen ráno. To jsem trochu odbočila a vrátím se zpět k chlebu. S chlebem je to stejné, čerstvý vydrží jen chvíli. Můj vydrží měkký až tři dny, někdy ani to ne. Protože je tak chutný, že ho konzumujeme jen tak. Nebo si jej návštěva odnáší domů.


Surovin na Domácí bílý chléb:

1 kg pšeničné hladké mouky
½ l vody - dle potřeby
3 lžičky soli
3-4 lžíce majonézy
42 g droždí ( 1 kostka )

Do vlažné vody přidáme nadrobené droždí, mouku, sůl, majonézu a vše uhněteme. Těsto vložíme do formy na chléb, nebo jak já používám, do forem na biskupský chlebíček. Formy položíme na plech, vložíme do trouby a necháme vykynout. Jak nám těsto nakyne, ale pozor nezapomeňte na něj, jak se to jednou stalo mě, protože vám těsto přeteče z formy. Dáme péct cca 10 min na 220°C, potom potřeme vodou, použijeme k tomu metličku a dále pečeme při 180°C, až dozlatova. Po upečení vyndáme z formy a necháme vychladnout.




Ze stejného těsta můžete udělat veku, rohlíky nebo housky.

Dobrou chuť






Vepřové dušené s okurkovou omáčkou

21. září 2017 v 22:27 Recepty
Dnes jsem si pro vás připravila recept, u kterého nepoužijeme zavařené sladkokyselé okurky, ale syrovou salátovou okurku.
Suroviny:

1/2 kg vepřové maso
1 cibule
sůl
pepř
olej
1 ks salátová okurka

těstoviny ( kolínka, vruty, mašličky ...) jako příloha

Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji osmahneme dorůžova, pak přidáme maso nakrájené na kostičky, osolíme, opepříme, osmahneme a zalejeme vodou tak, aby maso bylo zalité. Dusíme do měkka.
Okurku oloupeme, nastrouháme, přidáme k masu a jen chvílí podusíme.


Podáváme k těstovinám nebo také k vařeným bramborům, bramborové kaši, rýži.




Jednoduché, rychlé a dobré.

Dobrou chuť


Ibišek syrský

20. září 2017 v 22:00 Fotohobby
Ibišky máme venkovní a pokojové. U nás na zahradách je nejznámější " Ibišek syrský ". U mne na zahradě také najdete Syřana. Mám nasazeno několik keříků, které odolaly nájezdu mého psa. Tři padli za vlast, ale zbytek se statečně drží. Ani jeden jsem si nekoupila, dostala jsem je. Bylo mi řečeno, že jsou bílé. Mně to bylo jedno, byla jsme ráda, že budu mít aspoň nějaké. Když jsem si všimla prvních pupenů, nezdálo se mi, že by měli být bílé. Jakmile rozkvetly, byla jsem překvapená, ale i osoba, která mi ibišky darovala.

Ibišek syrský po dešti








Babička s deštníkem

17. září 2017 v 17:28 Ze života

Osudové příběhy píše sám život. Občas se nacházíme v situacích, kterou zvládneme dobře nebo ne. Co je ale zajímavé, že se tomu pak zasmějeme.

Dnes se mi přihodilo něco, co jsem za skoro třicetiletou dobu, co mám řidičský průkaz, ještě nestalo. Za volant sedám za jakéhokoliv počasí, nejsem sváteční řidič. Dnes dopoledne docela dost pršelo a já měla domluvenou schůzku na odběr malých opeřenců. Vyjela jsem z bodu A do bodu B. Když jsem byla asi tak 5-6 km od cíle zvonil mi mobil. Zajela jsem ke krajnici, protože mi nešlo hendsfree. Když jsem stála u krajnice, všimla jsem si, jak ke mně jde babička s deštníkem a vnučkou. Možná to byla pravnučku, to se už teď nedovím. Držela jsem mobil a přijala hovor. Promluvila jsem jen pár slov, když se mi otevřely dveře u spolujezdce a babička s deštníkem se mi tlačila do auta. Můj rozhovor byl přerušen slovíčkem " moment" a zeptala se staré paní " Dobrý den, potřebujete něco?" Babička nějak nereagovala a snažila se mi do auta dostat, děvčátko co bylo s ní, ji mírně tahalo zpět. Já se opět tázala " Dobrý den, potřebujete pomoct nebo potřebujete něco jiného?" Babička se mi přestala soukat do auta, podívala se na mě a říká " Ne, nepotřebuji pomoct, asi jsem si vás s někým spletla." Zavřela mi dveře zvenčí a s děvčátkem pomalu odcházela. V autě jsem nebyla sama. Měla jsem sebou dvojčata, která se smála a říkala " Mami, ta babička byla srandovní, jak nám lezla do auta." Já dokončila hovor na telefonu, zařadila jedničku a pokračovala v cestě. Ano, bylo to legrační. Já se bohužel nedozvím, jestli si mě s někým spletla nebo její stáří jí trošku komplikuje život a to děvčátko na ní dávalo pozor. Ať je to jak chce. Jen té babičce přeji, ať se jí daří a raději ať už nikomu nenasedá bezhlavě cizím do auta. Nemuselo by to dopadnout jako se mnou.

Ač je dnešní počasí uplakané, my jsme měli úsměv na tváři.

A proč vlastně ne?

15. září 2017 v 10:55 Téma týdne
Všichni máme ve svém životě úspěchy a neúspěchy. A mnozí se svých neúspěchů zalekli tak, že se o to znovu už nepokusili. Zároveň je spousta těch, kteří ze svého okolí slýchávali " Už to proboha znovu nedělej!" nebo "Jsi nemehlo, kolikrát to chceš ještě kazit, už se k tomu nikdy nevracej!" a podobné věty. Každý je z jiného těsta, jinak zručný, jinak mu to pálí, někdo je samostatný a jiný zase potřebuje k sobě někoho jiného, aby se daná věc povedla. Neúspěchy do života patří stejně tak, jako úspěchy. Každý se ze svých činů učí a zlepšuje se. Kdybychom se nevraceli ke svým neúspěchům, nikdy bychom nepřišli na to, na co jsme chtěli. Jak se říkává - není důležité vyhrát, ale zúčastnit se a také dojít do cíle dřív nebo později. Nevzdávejte se svého cíle! Neházej ho za hlavu! Neposlouchej, co ti druzí říkají, jen si je vyslechni a pak si z toho můžeš něco vzít, ale nemusíš. Nejsi přece cvičená opice, která na slovo poslouchá. Rozhodni se sám za sebe. Každý z nás je jedinečný, jednou to o co se pokoušíš a nedaří se ti, nakonec podaří.
I kdyby si měl znovu zkusit to, co se ti nedařilo před několika lety " A proč vlastně ne?"