Omáčka z fazolových lusků s masem a bramborem

2. srpna 2017 v 23:59 |  Recepty
Nedávno jsem se zmínila, že mladé maminky si neví rady s vařením pro své děti. Aby si nemysleli, že jsou jediné, co jim to moc nejde nebo si neví rady, tak jsou i mnohem starší, kteří mají stejný problém. Je to pár dní co za mnou přišla má dobrá známa pro radu. Říkala, že ji chutná omáčka z fazolových lusků a neví jak ji udělat, prý ji nikdy nedělala. I když patří k dříve narozeným, tak to není na ostudu, když se přijde zeptat. Ono, žádný učený z nebe nespadl a já se to také musela naučit. Když jsme se bavili a já ji říkala postup jak připravit danou omáčku, tak jsem si připadala jako bernardýn. Ta slina byla tak velká, že jsem si dnes uvařila také omáčku z fazolových lusků, k tomu dušené vepřové maso s novými bramborami. Před dvěma dny jsem si zavařila pár skleniček fazolových lusků. Někdy se mi stane, že nějaká nechytne. I teď jsem našla sklenici, která nechytla, tak jsem ji otevřela a připravila oběd:

Omáčku z fazolových lusků s masem a bramborami

Budeme potřebovat tyto suroviny:

½ kg vepřového masa
1 cibule
Sůl
Pepř
1-2 lžíce oleje
1 lžíci hladké mouky

Na omáčku:

1 lžíci másla
1 lžíci hladké mouky
1 smetanu a trochu mléka nebo jen cca ½ l mléka
Sůl
Špetka mletého muškátového oříšku
Sklenice fazolových lusků ve slaném nálevu nebo sladkokyselém

Příloha - brambory, knedlík

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, přidáme dvě lžíce oleje a smažíme, až nám cibule zesklovatí. Než se nám cibulka připraví, tak maso nakrájíme na malé kostky, nebo kdo chce na plátky. Jakmile nám cibulka zesklovatí, maso vložíme na cibulku, osolíme, opepříme a necháme maso, ať pustí šťávu.


Maso občas promícháváme. Když nám maso pustí šťávu, podlijeme ho vodou tak, aby bylo ponořené, přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka na mírném ohni.


Tak aby nám voda u masa bublala, ale neskypěla ven přes pokličku. Občas maso promícháme a kontrolujeme, aby se voda úplně neodpařila. Maso než změkne, asi dvakrát ještě podliji. Když je maso poloměkké, necháme vodu z částí vypařit,


pak jednou lžíci s hladkou moukou poprášíme maso,


zamícháme


a podlijeme vodou.



Necháme na mírném ohni povařit. Když chcete mít u masa více šťávy, tak vodu nenecháme odpařit. Na druhé straně, když méně tak jak je na fotografií, zase necháme vodu odpařit trochu více.


Brambory dáme vařit přibližně, jak maso dusíme asi půl hodiny. Ten kdo raději knedlík, nechá si ho ohřát jak se bude připravovat omáčka.


Omáčku začneme připravovat, když do masa dáme mouku a podlijeme. Na omáčku si vezmeme kastrolek, vložíme lžíci másla a necháme roztopit. Pak přidáme lžíci hladké mouky a metličkou mícháme, až se nám suroviny spojí. Potom po troškách přiléváme smetanu nebo mléko a stále mícháme, tak aby se neudělali hrudky. Osolíme, přidáme trochu mletého muškátového oříšku ( ten kdo nemá, nevadí, nemusí ho tam dát ), pak do základu dáme přecezené fazolky a necháme chvílí povařit. Když se vám bude zdát, omáčka moc hustá, přilijeme trochu mléka.

Fazolky nemusí být žluté, můžete použít i zelené.


Někdo má rád sladkokyselé omáčky, tak si může do hotové přidat dvě lžíce kyselé smetany a pořádně zamíchá. Místo kyselé smetany můžeme dát pár kapek citrónu nebo octa.

Máme hotovo.


Dobrou chuť

Mé děti si pochutnaly a dokonce, když syn fazole nerad, tak fazolky na tenhle ten způsob miluje.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama