Srpen 2017

Marmeláda z mirabelek neboli špendlíků

23. srpna 2017 v 20:32 Recepty
Pomalu končí prázdniny, některé ovoce a zelenina dozrávají a my co máme zahrádky, pomalu sklízíme svou úrodu. Spousta z nás se vrací k výrobě domácích produktů. I já patřím mezi ně a děkuji svým babičkám a prababičce, že mne leccos naučili.

Na zahrádce nemám sice žádný ovocný strom, ale znám místa, kde si mohu natrhat ovoce, ze kterých si pak mohu udělat kompot, marmeládu nebo ovocnou polevu.

Letos jsem se vydala se svou známou na sběr mirabelek neboli špendlíků. Stromy a keře byli ovocem obsypané. Za chvíli jsme měli nasbíráno cca 30 kg. Udělala jsem si pár kompotů, pár skleniček polevy a přesnidávky, i marmeládu.



Než jsem začala dělat marmeládu, přečetla jsem si na internetu, jak ji někteří připravují. Řekla jsem si, že proč bych nezkusila použít želírovací cukr nebo gelfix. Na jednu várku jsem použila surovinu na výrobu marmelády. Nebyla jsem se svým výrobkem spokojená. Další várky jsem dělala tak, jak jsem se to naučila, bez chemických přísad - želírovacího cukru nebo glfixu. Je to sice časově delší výroba, ale o to chutnější. Recept na marmeládu jak mě naučila babička.

Marmeláda z mirabelek neboli špendlíků

2 kg mirabelek
1 kg cukru / krystal nebo krupici /
půl lžičky kyseliny citronové ( když jsou mirabelky kyselejší, tak ji dávat nemusíme )

Abych byla upřímná, tak já marmelády nedělám z váženého ovoce, ale vše od oka. Připravila jsem si 5l hrnec a druhý větší. Pro vás jsem recept napsala, když jsem si propočetla, kolik jsem spotřebovala přibližně surovin na přípravu marmelády. Nemusíte se bát, když při přípravě marmelády přidáte více ovoce nebo cukru, že něco zkazíte.

Postup:

Mirabelky jednu po druhé zkontrolujeme, zda nejsou nahnilé nebo červivé. Řádně omyjeme a vložíme do hrnce. Mirabelky jsou sice švestky, ale špatně se odpeckují, jelikož jejich dužnina velmi dobře lpí na pecce. Ten kdo je chce vypeckovat, je to možné pomocí nože. Když je vložíme do hrnce, přidáme dvě deci vody a vaříme. Jakmile nám mirabelky začnou pouštět šťávu, snížíme teplotu a občas zamícháme.


Po rozvaření přepasírujeme do druhého hrnce.


Do přepasírovaných mirabelek přidáme kyselinu citronovou a cukr. Cukru prozatím stačí půl kila. Kdybychom nepřidali trochu cukru a začali přivádět k varu, připálilo by se nám to. Je to zajímavé, ale je to tak. S cukrem se nám to nebude připalovat. Jakmile přepasírované ovoce přivedeme k varu, snížíme teplotu tak, aby nám to stále vařilo, ale jen mírně. Kdybychom to nechali vařit na vysokém stupni, stříkalo by nám to a mohli bychom se popálit.

Ovoce nám napění, ale to nevadí.


Občas zamícháme a vaříme tak dlouho až do husté hmoty. Marmeláda nám ztmavne, ale to nevadí. Je to proto, že se vypařila přebytečná voda, která by ztuhla, kdybychom použili želírovací cukr nebo gelfix. Když si ji namažete na chléb nebo pečivo, má krásnou oranžovou barvu. Přidáme zbytek cukru, popřípadě dle své chuti ještě cukr přidáme ( někdo marmeládu sladší a někdo kyselejší ) a chvíli povaříme cca 5 - 10 min, jak se nám to uprostřed začne srážet vypneme sporák a teplé nalejeme do sklenic.


Hustota teplé marmelády.



Marmeláda po vychladnutí.



- Když nám ovoce přestane pěnit a přidáme cukr, nalejeme do sklenic a zavíčkujeme ( nepokládáme skleničku pak na víčko, skleničku normálně postavíme ), budeme s toho mít přesnídávku. Kdybyste přidali cukr dle své chuti, když nám přepasírované ovoce pění, nalili do sklenic a zavíčkovali, měli byste polevu třeba na zmrzlinu, palačinky atd..

Takže, z jedného většího mnoštsví si můžeme udělat tři dobroty.

Dobré mlsání




Plastová láhev nejen na bublinkové vody

22. srpna 2017 v 21:58 Ze života
V minulosti, když jsme přišli do obchodu, tak jsme slýchávali cinkání vrátných láhví. V dnešní době, se vrátné láhve z většiny nahradily plastovými, kterých je všude plno. Nejen, že popelnice jsou jimi plné, ale zabírají nám i místo doma, než je vyneseme.


Co s těmi plastovými láhvemi se dá vše udělat, by kdekdo koukal. Stačí jen trocha fantazie a šikovné ruce.


Když jsem se dívala v obchodě na krmítka pro kuřátka, tak mi ani jedno nevyhovovalo. Má představa byla jiná, než mi nabízeli. Jakmile jsem zaparkovala auto, už jsem věděla, z čeho kuřátkům vyrobím krmítko.



Zde je, krmítko pro kuřátka s plastových lahví.





Co na krmítko řekli kuřátka křepelek a hedvábniček se podívejte sami.




Nejmenší kuřátko se nemohlo někdy dostat k misce s krmením a teď si to vynahrazuje.










Banánový desert s čokoládovou polevou

10. srpna 2017 v 23:03 Recepty
Banány, kdo by neměl rád banány. Milují je malí i velcí a na jakýkoliv způsob. Já jsem si pro vás připravila desert z banánu, který v letních měsících nejen osvěží, ale i zasytí. Malé děti v letních měsících nechtějí moc jíst, dostat do nich jídlo je někdy problém. Tento desert děti zasytí a velmi si ho oblíbí. O dospělých ani nemluvím. Doma, když ho udělám, tak dlouho nevydrží. Abych mohla udělat fotku, jak desert vypadá, musela jsem bojovat, abych ochránila jeden kousek před nájezdem lžiček. Potom stejně padl za vlast. Pokuste se ho udělat a uvidíte sami. Návštěvy k vám budou chodit s banány, abyste znovu udělali tento desert.

Recept na:

Banánový desert s čokoládovou polevou

Na těsto potřebujeme:
5 vajec
5 lžic krystalového nebo krupicového cukru
5 lžic polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
½ prášku do pečiva

Na krém potřebujeme:
1 l mléka
3-4 vanilkové pudinky
7 lžic cukru
200 g másla

Dále budeme potřebovat:
3-4 banány
Jahodovou marmeládu
1 - 2 čokolády na vaření
Olej ( na jednu tabulku čokolády cca 1 lžíci )

Zapneme si troubu na 180°C a rošt dáme doprostřed. Než se nám trouba předehřeje, připravíme si těsto. Kdybychom si troubu nezahřáli na patřičnou teplotu, těsto bychom neměli nadýchané, ale scvrklé.

Mouku, kakao a prášek do pečiva dáme do misky nebo hlubokého talíře a vše řádně zamícháme. Vejce rozklepeme do mísy, přidáme cukr a metličkou nebo metličkovým mixerem stolním či ručním šleháme. Našlehaná vejce s cukrem zvětší svůj objem. Potom do nich vařečkou vmícháme mouku s dalšími surovinami, které jsme měli připravené, vmícháváme opatrně. Potom těsto nalejeme na nízký plech, vyloženým pečícím papírem a dáme do trouby.
Pozor, nepečeme dlouho, cca 15 minut. Já těsto sleduji, až nabyde, nechám ho chvíli péci, pak do něj špejlí píchnu, když se těsto nepřilepí na špejli, vypnu troubu a plech s korpusem dám vychladnout.

Mléko nalejeme do kastrolku / rendlíku, do něj dáme vanilkový pudinkový prášek, cukr a uvaříme pudink. Pak necháme vychladnout. Po vychlazení rozšleháme máslo s pudinkem. Ze začátku jsem to takhle dělala, ale pak jsem si to zjednodušila tak, že když byl pudink trochu teplý, vložila jsem máslo, které se rozpouštělo, já ho zamíchávala metličkou. Krém byl také našlehaný.

Vychlazený korpus natřeme marmeládou, banány nakrájíme na kolečka a pokládáme kolečko vedle kolečka. Na banány dáme krém, který pak polejeme čokoládovou polevou. Tu si připravíme tak, že čokoládu rozlámeme, přidáme trošku oleje a roztopíme. Když nemáte čokoládu na vaření, nevadí. Já ji také nemám stále, tak jsem několikrát roztopila čokoládu od dětí, (mléčné čokolády, mléčné nebo hořké čokoládové figurky) nebo jakoukoliv mléčnou čokoládu, kterou máte po ruce. I s ledových kaštanů je poleva výborná. Jakmile máme čokoládu roztopenou, polejeme krém. Já pak ještě čokoládu posypu strouhaným kokosem. Vložíme do ledničky ztuhnout. Přibližně za hodinu, můžeme nakrájet na kostky a podávat.



Věřte, že jen u jednoho sousta nezůstanete.



Dobré mlsání

Proč jsem začala psát své recepty

5. srpna 2017 v 10:45 Recepty
Už jako dítě jsem si hodně všímala různých věcí. Postávala jsem opodál a sledovala cokoliv a vše v tichosti. Nikdo z okolí nevěděl, že je třeba po očku sleduji. Pro někoho je to zlá vlastnost, ale zůstalo mi to do dneška. Všímám si svého okolí, ať jsem kdekoliv. Já sama nemám ráda, když mne někdo pozoruje. Je to divné, ale je to tak. Vždy to nějak vycítím. Vím, že nejsem sama, kdo tohle nemá rád, tak jsem se naučila ostatní pozorovat tak, aby o tom nevěděli a neměli pocit, že se na ně někdo dívá. Není to jednoduché, ale já k tomu používám nejen oči, ale i uši. Díky tomuhle jsem se naučila mnohým věcem, aniž by mi kdokoliv říkal postup.

A to je právě důvod, proč jsem se rozhodla napsat pár svých receptů. Slýchávám často, jak se hlavně mladí lidé baví o vaření nebo si i já vyměňuji své zkušenosti s dříve narozenými. Ono máte sto lidí a sto chutí. Není umění vařit ze surovin, které najdete v kuchařce. Ale vařit ze surovin, které máte zrovna po ruce, tedy doma. V dnešní době je spousta lidí, kteří se musí dívat do svých peněženek a přemýšlet co si koupit. Neříkám, že recepty z kuchařek jsou špatné, jen to, že ne každý si může dovolit zrovna surovinu, která se nachází v receptu, nad kterým obrázkem zrovna slintá. Je dobré si občas udělat honosnější jídlo, ale jak jsem se již zmiňovala, je spousta lidí, kteří si to nebudou moci dovolit vůbec. Já sama mám doma spoustu kuchařek, cca 20 ks a většinou jsem si recept upravila. Věřím, že nejsem sama, kdo tohle udělal.

Já ráda vařím a peču. A chuť do vaření či pečení mne neodradila ani při mých dětech. Ba naopak, začalo mne to bavit mnohem víc. Vařit pro děti není jednoduché. Mohu upřímně říci, že jsem ani u jednoho svého dítěte nemusela sedět s vařečkou při jídle nebo ho jiným způsobem do něj nutit. Neříkám, že by měli apetit jako sarančata, která sežerou, na co přijdou. Někdy mají období, že nechtějí jíst maso, pak by zase snědli i vola. Nebo zeleninu a pak si musím pomalu nějakou schovat, abych si na zelenině pochutnala i já. Některé maminy to určitě znají také.

V dnešní době je mládež jiná, než jsme byli my. Když se osamostatní, tak většině vaření dělá problém. Vrací se k rodičům a vymetou jim hrnce. Sem tam mezi řeči se zeptají jak které jídlo připravit. Jenže problém, když se to řekne mezi řečí a pak se dají do vaření, přijdou na to, že neví, jaké přesně suroviny tam mají přesně dát a postup přípravy. Někteří žhaví mobilní telefony, jiní ho hodí za hlavu a snaží se připravit pokrm, jak si myslí, že by měl vypadat. Ne vždy je to dle jejich představ. Jsou i takoví, kteří kdyby neměli varnou konvici, tak by na plotně vařili vodu několik minut, než by si udělali čaj nebo kávu. O ohřevu mléka se ani nezmiňuji, to by jim šlo naproti.

Dnešní mládež holduje mobilům a internetům v něm. Můj syn mezi ně také patří. Ale i přesto, že mi párkrát ukázal recept z internetu, který použil, zeptal se mne na můj. Také přijde s tím: " Mami, co jsi dnes dělala dobrého? Nebo " Nebudeš třeba někdy dělat ….? " To víte, že mu naložím nebo uvařím, co si žádal, je to můj syn! Vždyť odkud nejvíce chutná? Přece od maminky.

To je důvod proč jsem začala psát recepty. Budu se snažit psát z dosažitelných surovin pro každého. Myslím si, že to zvládnou právě mladí lidé, aniž by při tom něco zkazili. Přečíst si je může každý a vyzkoušet jen ten, kdo chce. A hlavně, každý k němu může říci svůj názor nebo se na cokoliv zeptat. Když se mne někdo na něco zeptá přes tenhle blog, ráda mu odpovím.

Masovo-vaječné placičky se sýrem

5. srpna 2017 v 9:38 Recepty
Ach ty děti. Všichni jsme se setkali u našich dětí, že nám nechtějí sníst, co by měli. Čokolád, bonbón, zmrzlin a jiných sladkostí by snědli na posezení nespočet. Jenže my maminy víme, že musí jíst maso, zeleninu atd.. Já jsem se také setkala u mých dětí, ať u toho nejstaršího nebo teď u těch mladších, že občas nechtějí to nebo ono. Přišla jsem na jednu věc. Když jim udělám jídlo ze surovin, které mají rády nebo aspoň částečně, tak sní i to co zrovna nechtějí. Jen se musí dát pozor, aby neviděli surovinu, kterou zrovna odmítají. Chutě se mění nejen u dospělých, ale i u dětí. Jenže děti by měli dostat nejen maso, ale i zeleninu. Je to totiž důležité pro jejich vývin. Můj nejstarší syn, když byl malý, mi nechtěl jíst maso. Zato měl rád vejce a to na jakýkoliv způsob. Udělala jsem mu masovo-vaječné placičky se sýrem a věřte, maso snědl, aniž by věděl, že ho jí. Samozřejmě, že občas nakukoval, co dělám, jen mleté maso neviděl. Když se podíval na placičky, řekl mi, že tam je maso, tak jsem mu odpověděla, není. Podívej, je to strouhaný rohlík, aby placičky nebyli moc řídké. Ten rohlík dělá takové hrudky, víš. Uvěřil mi a já docílila toho, čeho jsem chtěla. Dostat do syna maso.

Recept na:

Masovo-vaječné placičky se sýrem

250 g/ 500 g mletého masa - vepřového nebo kuřecího
5-6 ks vajec
Sůl
kdo chce, může přidat trochu sušeného česneku a majoránky
plátkový sýr nebo hermelín nakrájený na plátky

na ozdobu zeleninu - rajče, hlávkový salát, okurek atd.


Všechny suroviny smícháme dohromady, soli přidáme dle chuti, totéž platí pro česnek a majoránku. Když máme vše řádně promíchané a zdá se nám hmota řídká, přidáme trochu strouhanky. Pak na pánvičku dáme trošku oleje, já dávám cca 1-2 lžíce a děláme placičky, které osmahneme. Nesmí to plavat v oleji. Po osmažení dáme placičku na talíř, na ní dáme plátek sýra nebo nakrájený hermelín a na to vše položíme druhou placičku. Můžeme ještě nahoru položit na kolečko nakrájené rajče, ozdobit nakrájenou pažitkou. Jako přílohu můžete dát cokoliv, brambor, bramborovou kaši, hranolky, krokety, pečivo, chléb nebo sníst jen tak. Servírujeme každému dle libosti.




Když tyto placičky vložíte mezi housky, přidáte dle vaší chuti další suroviny, můžete si udělat netradiční hamburger. Je to jednoduché, příprava netrvá dlouho, na oko lákavé a chuťově výtečné. A dětem to chutná!

Dobrou chuť



Omáčka z fazolových lusků s masem a bramborem

2. srpna 2017 v 23:59 Recepty
Nedávno jsem se zmínila, že mladé maminky si neví rady s vařením pro své děti. Aby si nemysleli, že jsou jediné, co jim to moc nejde nebo si neví rady, tak jsou i mnohem starší, kteří mají stejný problém. Je to pár dní co za mnou přišla má dobrá známa pro radu. Říkala, že ji chutná omáčka z fazolových lusků a neví jak ji udělat, prý ji nikdy nedělala. I když patří k dříve narozeným, tak to není na ostudu, když se přijde zeptat. Ono, žádný učený z nebe nespadl a já se to také musela naučit. Když jsme se bavili a já ji říkala postup jak připravit danou omáčku, tak jsem si připadala jako bernardýn. Ta slina byla tak velká, že jsem si dnes uvařila také omáčku z fazolových lusků, k tomu dušené vepřové maso s novými bramborami. Před dvěma dny jsem si zavařila pár skleniček fazolových lusků. Někdy se mi stane, že nějaká nechytne. I teď jsem našla sklenici, která nechytla, tak jsem ji otevřela a připravila oběd:

Omáčku z fazolových lusků s masem a bramborami

Budeme potřebovat tyto suroviny:

½ kg vepřového masa
1 cibule
Sůl
Pepř
1-2 lžíce oleje
1 lžíci hladké mouky

Na omáčku:

1 lžíci másla
1 lžíci hladké mouky
1 smetanu a trochu mléka nebo jen cca ½ l mléka
Sůl
Špetka mletého muškátového oříšku
Sklenice fazolových lusků ve slaném nálevu nebo sladkokyselém

Příloha - brambory, knedlík

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, přidáme dvě lžíce oleje a smažíme, až nám cibule zesklovatí. Než se nám cibulka připraví, tak maso nakrájíme na malé kostky, nebo kdo chce na plátky. Jakmile nám cibulka zesklovatí, maso vložíme na cibulku, osolíme, opepříme a necháme maso, ať pustí šťávu.


Maso občas promícháváme. Když nám maso pustí šťávu, podlijeme ho vodou tak, aby bylo ponořené, přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka na mírném ohni.


Tak aby nám voda u masa bublala, ale neskypěla ven přes pokličku. Občas maso promícháme a kontrolujeme, aby se voda úplně neodpařila. Maso než změkne, asi dvakrát ještě podliji. Když je maso poloměkké, necháme vodu z částí vypařit,


pak jednou lžíci s hladkou moukou poprášíme maso,


zamícháme


a podlijeme vodou.



Necháme na mírném ohni povařit. Když chcete mít u masa více šťávy, tak vodu nenecháme odpařit. Na druhé straně, když méně tak jak je na fotografií, zase necháme vodu odpařit trochu více.


Brambory dáme vařit přibližně, jak maso dusíme asi půl hodiny. Ten kdo raději knedlík, nechá si ho ohřát jak se bude připravovat omáčka.


Omáčku začneme připravovat, když do masa dáme mouku a podlijeme. Na omáčku si vezmeme kastrolek, vložíme lžíci másla a necháme roztopit. Pak přidáme lžíci hladké mouky a metličkou mícháme, až se nám suroviny spojí. Potom po troškách přiléváme smetanu nebo mléko a stále mícháme, tak aby se neudělali hrudky. Osolíme, přidáme trochu mletého muškátového oříšku ( ten kdo nemá, nevadí, nemusí ho tam dát ), pak do základu dáme přecezené fazolky a necháme chvílí povařit. Když se vám bude zdát, omáčka moc hustá, přilijeme trochu mléka.

Fazolky nemusí být žluté, můžete použít i zelené.


Někdo má rád sladkokyselé omáčky, tak si může do hotové přidat dvě lžíce kyselé smetany a pořádně zamíchá. Místo kyselé smetany můžeme dát pár kapek citrónu nebo octa.

Máme hotovo.


Dobrou chuť

Mé děti si pochutnaly a dokonce, když syn fazole nerad, tak fazolky na tenhle ten způsob miluje.

Grilování na žulové desce

1. srpna 2017 v 22:31 Recepty
Neznám nikoho, kdo by rád negriloval. Dnes bylo u nás venku 36°C a já si připadala jako mucholapka. Doma bylo také horko, i když jsme měla zpuštěný stropní ventilátor. Všechna má zvířata ležela jako zdechliny a to i na zemi. V takovém horku jsem odmítla stát u plotny a připravovat oběd. Venku na zahrádce mám udělané posezení, které je na stinném místě. Rozhodla jsem se grilovat. Venku bylo opravdu příjemněji než doma. Občas zafoukal příjemný větřík a stín nás chránil před sluníčkem. Nemám žádný drahý gril, nechala jsem si ho udělat. Ze začátku jsem používala rošt na gril, zanedlouho jsem si koupila žulovou desku. A víte, že na žulové desce je maso i zelenina chutnější? Není spálená, šťáva i olej nekape do ohně a tak připravované jídlo není nahořklé, což u roštu občas bývá. Maso je šťavnaté a chuť nesrovnatelná oproti přípravě na roštu. Na připravované maso nepoužívám žádné grilovací koření, jen ho osolím, do trochy oleje nastrouhám česnek, maso obalím olejem a nechám na chvíli v lednici odpočinout (stačí1hod).

K masu jsem nachystala nakrájenou zeleninu a domácí chléb. Jelikož mám 12 děti, které než maso bylo hotové, se pustili do zeleniny jako sarančata, tak než jsem sáhla po foťáku, talířek byl prázdný.
Na žulové desce jsem připravovala vepřové plátky z kýty a vrchní část vykostěné kytky z kuřete.


Máme rádi i zeleninu, nakrájela jsem asi na centimetrové plátky cuketu a dala opéci. Osolila jsme ji až na talíři.


Žulová deska se po vychladnutí dobře čistí. Ti, co přemýšlejí o koupi žulové desky na grilování, tak jen mohu doporučit. Neprohloupite, budete spokojeni jako já. A grilování vás bude bavit o to více.

Dobrou chuť

Kokosovo-měsíčkový hydratační krém

1. srpna 2017 v 21:06 Přírodní kosmetika
Patřím mezi ženy, které nemají rády mastné krémy, přesně řečeno které nechávají mastný film. Mám ráda krémy, které se vsáknou, pokožku zvláční a vyživí. Na trhu je mnoho krému, do kterých nevidíme. Na obale si přečteme složení, ale kdo mu rozumí? Já si ho také čtu, ale jsem z toho první ročník. Rozhodla jsem se tedy pro výrobu vlastního krému, který bude hydratovat pokožku, vyživí ji, podrážděnou uklidní a zahojí. Mám v plánu vyrobit ještě jiné krémy, ale teď se vrátím k tomuhle. Než jsem o něm začala psát, tak jsem jej vyzkoušela. Není určen jen na obličej, ale může se použít na ruce a na cele tělo. Mohu říci, že jsem opravdu nadšená z výsledku. Krém nejen, že se vsákne, ale také hydratuje pokožku delší dobu. Když jsem si namazala celé tělo po koupeli, tak na druhý den odpoledne jsem měla tělo krásně hebké a hydratované. Mám smíšenou pokožku a sušší místa, byla krásně hebká. Tento krém je trochu hustší, není tekutějšího rázu.

Můj recept na:

Kokosovo-měsíčkový hydratační krém

70g bambucké máslo
2 lžíce kokosový olej s měsíčkem lékařským
4g Olivem 1000
0,6g nebo 20kapek Cosgard
25g destilované vody

Kokosový olej rozehřejeme ve vodní lázni (70°C), přidáme nadrobno nakrájený měsíček lékařský, postačí hrst, tak aby byl celý namočen v oleji. Když nemáme čerstvý, můžeme dát sušený. Necháme vychladnout, pak přikryjeme a necháme luhovat 24 hod. Potom opět ve vodní lázni zahřejeme, přecedíme přes plenu nebo jemné sítko do kelímku.

Jakmile máme kokosovo-měsíčkový olej připraven, nachystáme si další suroviny. Ve vodní lázni rozehřejeme bambucké máslo, kokosovo-měsíčkový olej a olivem. Až se vše rozpustí a spojí při 70°C, přidáme destilovanou vodu, která je taktéž teplá. Vše zamícháme, tak aby se vše spojilo. Pak necháme vychladnout na ledu nebo dáme na chvílí do mrazáku. Po chvilce cca 2-3 minutách vytáhneme a vše řádně šleháme. Nakonec přidáme cosgard a opět šlehám, aby se dostal do celého krému.

Nakonec krém dáme do kelímku, necháme chvíli odpočinout. Krém vám ztuhne, pak zavíčkujeme.

Krém hydratuje, zvláčňuje, vyživuje, zklidni podrážděnou pokožku, je možno použít i na spáleniny od sluníčka. Vůně je čistě přírodní, nedávala jsem do něj žádnou vonnou esenci.
Použití krému - na obličej, rty, ruce a celé tělo.