Domácí chléb

25. července 2017 v 23:31 |  Recepty
Já se učila vařit a péct ve svých 12 letech. Pomáhala jsem babičkám a potom jsem to zkoušela doma, když jsem hlídala mladší sourozence. Jsem ráda, že mne babičky naučily základu vaření. Také říkali, že: " Není důležité, jak krásný máš hrnec, ale to co do něj dáš. "

Chléb je základní potravinou, která nechybí v našem jídelníčku. A upéci si chléb doma, tak pak chutná o to více. Vůně čerstvého chleba pohladí po duši a provoní celý byt. Nastartuje naše chuťové buňky natolik, že čekáme, až vychladne, abychom si mohli ukrojit čerstvý křupavý krajíc. Který dokážeme sníst jen tak nenamazaný, s žádnou přílohou.

Kdy jsem upekla svůj první chléb, si už nepamatuji. Je to už hodně dávno. K pečení chleba jsme se vrátila asi tak před třemi lety. Od té doby jsem chléb v obchodě nekoupila. Občas dostávám otázku, jakou mám pekárnu a jakou mouku používám. Ti co mi kladou tyto otázky, jsou z mé odpovědi překvapeni. Protože já žádnou pekárnu nemám, peču chléb v troubě. Troubu má každý v kuchyni, tak proč vyhazovat peníze za pekárnu, která nám zabírá místo. Používám žitnou a pšeničnou hladkou mouku. Těsto dávám do silikonových forem na biskupský chlebíček. Tak jestli máte doma takovou formu, můžete si také upéct svůj chléb.

Můj recept na domácí Pšeničnožitný chléb:

½ kg žitné hladké mouky na chléb (já používám hladkou mouku žitnou chlebovou Babiččina volba)
½ kg pšeničné hladké mouky
½ l vody
1 kostka droždí
3 lžičky soli
2 polévkové lžíce octa
1 lžička kmínu (když kmín neradi, nedávejte)

Vlažnou vodu dáme do mísy a přidáme droždí, jakmile droždí dělá bublinky, přidáme mouku, sůl, kmín, ocet a vypracujeme těsto. Když je těsto moc husté, přidáme trošku vody. Těsto nesmí být moc řídké a ani moc tuhé. Těsto se bude lepit, nelekněte se, dělá to žitná mouka. Potom stěrkou, kterou předem namočíme do vody a přendáme těsto do formy. Já mám formy tři, tak těsto rozdělím do všech třech forem, které se mi vlezou na jeden plech. Potom dáme těsto s formami, které máme na nízkém pečícím plechu do trouby na chvíli odpočinout. Těsto kontrolujeme, zda nám kyne. Asi tak po hodince by mělo být těsto nakynuté. Zapneme troubu na 20 minut na 220°C, pak otevřeme troubu, vysuneme plech a metličkou chléb potřeme vodou. Pak troubu zavřeme, teplotu nastavíme na 180°C, po 10min ještě jednou potřeme chléb vodou a dopečeme dozlatova. Až má chléb barvu jakou chceme, někdo více či méně zlatou, vytáhneme jej z trouby, vyklopíme na dřevěnou desku a necháme vychladnout.




Můžete si udělat různé druhy chlebu. Když do těsta přidáte, lněné semínko, ovesné vločky, loupanou slunečnici, osmaženou cibulku nebo nakrájenou anglickou slanu, škvarky, uzené maso, no prostě na co budete mít chuť. Věřte, takový chléb v obchodě nekoupíte. Měkký vydrží i tři dny, někdy ani to ne. Já peču chléb dvakrát, někdy třikrát do týdne, protože se po něm jen zapráší.

Doubrou chuť
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama